Meer Nederland Blog


Ontdek de Hanzesteden


Een vakantie in je eigen land kan soms net zo leuk zijn als een vakantie in het buitenland. Zeker wanneer je besloten hebt om een vakantie door te gaan brengen in een gebied wat je zelf niet zo goed kent voelt het ook echt als vakantie. Een gebied wat zeker een bezoek waard is, is de omgeving van de IJssel. In de provincie Overijssel vind je verschillende Hanzesteden die leuk zijn om te bezoeken.

Deventerhanzestad deventer
Deze Hanzestad is een van de vijf oudste steden van Nederland en heeft daarmee een rijke geschiedenis. Of je nu vanaf het westen van Nederland Deventer binnenrijdt of dat je vanaf het noorden of zuiden komt, de stad maakt direct indruk. De oude gebouwen, de IJssel die door de stad gaat en de mooie uiterwaarden zijn zeker een bezoek waard. De stad heeft de echte kenmerken van een Hanzestad maar ook vind je hier het oudste stenen huis, het oudste wandelpark én de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland. Geniet na je rondgang door de stad van drankje en nuttig de zo bekende Deventer koek.

Zwollehanzestad zwolle
Hanzestad en hoofdstad van Overijssel is Zwolle. Een grote stad die klein gebleven is. Wanneer je een bezoek brengt aan deze stad is de aankomst al prachtig. Of je nu vanaf het station de stad inloopt via de Sassenpoort of dat je de auto parkeert bij een van de parkeergarages aan de andere kant van de stad, je ziet de oude gebouwen en natuurlijk het water om de stad heen. In het centrum vind je winkels in monumentale panden, De Librije in een oude bibliotheek van een kloostercomplex en natuurlijk de Peperbus. Een wandeling door de stad brengt je langs kerken, monumentale panden en natuurlijk langs bezienswaardigheden van de stad. De thuisstad van "Blauwvingers" en Herman Brood is een actieve grote stad met veel evenementen gedurende het hele jaar.

Andere Hanzesteden
Naast Zwolle en Deventer zijn er in Overijssel nog meer Hanzesteden te bezoeken. Onder andere Kampen, Zutphen, Harderwijk en Hasselt dragen de naam Hanzestad en zijn lid van het Hanzeverbond. Dit Hanzeverbond werd gesloten omdat de grote Hanzesteden meerdere handelscontacten zochten in kleine dorpen en steden.

#hanzestad#deventer#zwolle#overijssel

Permalink - Comments - Google - Rss rss icon updated @ 09 Feb 2013

Meedoen?